Hoppa till sidans innehåll

Marinbiologikurs 5-7 juli i Lysekil

03 FEB 2010 20:47
Har du ibland funderat över vad det är för djur du ser när du dyker? Då kan detta vara kursen för dig.
Under sakkunnig leding kommer vi att lära oss att hitta, namnge och känna igen en mängd olika djur i havet.
  • Skapad: 03 FEB 2010 20:47

Målgrupp:

Detta är kursen för dig som vill veta vad du ser när du dyker. Vi kommer lära oss att hitta, namnge och känna igen en mängd olika djur i havet. Du kommer också att få en större förståelse för hur livet i havet fungerar. Vi kommer bland annat titta närmare på de olika djurgruppernas fortplantning, födoval och beteenden. Under kursen gång ges stort utrymme för deltagarnas egna frågor. Nu har du verkligen chansen att få svar på dina funderingar och undringar om havets alla olika djur.

Du behöver inte några som helst förkunskaper i biologi för att deltaga, det är intresset som är väsentligt inte tidigare erfarenhet. Kursen är öppen för alla som har ett giltigt dykcertifikat, oberoende av utbildningsorganisation och certifikatsnivå. Detta är dock ingen nybörjarkurs i dykning eller en avrostningskurs, om du skulle vara ringrostig. Du bör ha dina dykkunskaper så aktuella att du under ledning självständigt kan dyka tillsammans med en parkamrat.

Kursen passar utmärkt för den som är intresserad av undervattensfotografi och vill lära sig mer om sina motiv. Du kan ha kameran med dig på alla dyk vi genomför och självklart kan du ta med tidigare tagna bilder på djur som du vill ha hjälp att identifiera.

Tid och plats:

Kursen kommer att hållas på dykcentret Oxygène i Lysekil under 5-7 juli 2010.

Arrangör:

Kursledare är marinbiologen och undervattensfotografen Anders Salesjö. Anders jobbar till vardags med undervisning i marinbiologi, såväl på gymnasie- som universitetsnivå. Han är en flitig skribent av marinbiologiska artiklar i dyktidningar och populärvetenskapliga tidskrifter. Anders är dessutom en av Sveriges absolut främsta undervattensfotografer. Teorigenomgångarna i kursen kommer till stor del läggas upp kring egenhändigt tagna bilder. Arrangemanget sker i samverkan med dykcentret Oxygène i Lysekil.

Anmälan:

Anmälan sker per mail till This is a mailto link. Vid anmälan uppger du: Namn, postadress, mailadress, tel nr, mobil nr, certifikatsnivå samt totalt antal dyk. Max antal kursdeltagare är 11 personer. En aktuell lista över anmälda deltagare finner du på Undervattensbilder.se. Observera att din plats på kursen inte är reserverad förrän du betalt in kursavgiften.

Pris: 

Kostnaden för kursen är 1 900 kr. I detta ingår kursavgift, dykutfärder, luft/nitrox, entré på Havets hus och kursmaterial. Hela kursavgiften skall vara betald senast den 30 juni. Beloppet sätts in på bg 5508-6854. På meddelanderaden skriver du ditt namn plus  "Marinbiologikurs". Så snart din betalning kommit oss tillhanda får du en bekräftelse på detta per mail.

Kost och logi: 

Boende och mat står du själv för. Enklast löser du boendet genom att kontakta Strand Vandrarhem och Kusthotell som ligger i direkt anslutning till dykcentret. Du når dem på tel 0523-797 51. Dykcentret har ett antal platser bokade på vandrarhemmet. Du kan därför även lösa boende via Oxygène på tel 0523-16470. Det är ofta svårt att komma över logi i Lysekil under juli, ordna därför detta i god tid innan kursen. Lyckas du inte få tag i något boende kontakta Anders på 0702-383958.
 

Certifiering:

Den som önskar ett PADI Speciality certifikat; Underwater Naturalist kan få det mot en extra kostnad på 500 kr.

Extra kvälls-/nattdyk: 

Om man så önskar kan man självständigt göra ytterligare dyk efter kursen på kvällarna. I direkt anslutning till dykcentret Oxygène ligger Släggö. Här kan man enkelt göra mycket fina dyk med ett rikt djurliv direkt från land. Kostnader för dessa extra luftfyllningar står du själv för.

Kontakt: 

Undrar du över något är du välkommen att kontakta Anders Salesjö på This is a mailto link eller per telefon på 0523-10203 alternativt 0702-383958.

 

Program:

Mån 5/7  
10:00 Ankomst, kursintroduktion
10:30 Teoripass 1: Broskfiskar, torskfiskar, simpor mm
12:30 Lunchpaus
14:00 Dyk vid Släggö för att studera fiskar
17:00 Teoripass 2: Läppfiskar, smörbultar, plattfiskar mm
 
Tis 6/7
09:00 Teoripass 3: Svampdjur, nässeldjur, kammaneter
11:00 Dyk vid Släggö för studier och insamling av djur
13:30 Genomgång av insamlat material
14:00 Lunchpaus
15:30 Teoripass 4: Plattmaskar, ledmaskar och kräftdjur
16:30 Besök på Havets hus
 
Ons 7/7
09:00 Båtdyk i Lysekils skärgård för studier och insamling av djur
11:30 Genomgång av insamlat material
12:30 Teoripass 5: Havsspindlar och blötdjur
14:00 Lunchpaus
15:30 Teoripass 6: Mossdjur, armfotingar, tagghudingar och sjöpungar
17:00 Kursavslutning, hemfärd

Skribent: Mikael Faleke

Vill du bli en av oss?

Glada dykare

Välkommen till S:t Helena Sportdykarklubbs hemsida. Vi är en dykarklubb i Skövde med drygt 80 medlemmar. Förutom att många av oss är ute och dyker tillsammans så utbildar vi nya dykare och arrangerar flera klubbresor varje år.

Vill du bli en av oss? Läs mer om föreningen  och hur man blir medlem. Är du inte dykare ännu men vill gå en utbildning? Under menyvalet Utbildning berättar vi mer om hur en utbildning går till och du kan se när vi planerar nästa utbildning.

 HänglåsMedlemssidor inklusive medlemsregister

 HänglåsStyrelsen

 HänglåsInstruktörssidor

Postadress:
Skövde SDK S:t Helena - Sportdykning
Box 92087
54102 Skövde

Kontakt:
Tel: 0793339856
E-post: This is a mailto link

Se all info