Covid-19 har visat sig vara en sjukdom som drabbar personer olika alltifrån inga kännbara symtom till några dagars lätt sjukdom och vidare till svårare sjukdom med behov av intensivvård.
DAN, som jobbar med dyksäkerhet, har kommit ut med riktlinjer.
-
-
Skapad: 24 NOV 2020 08:48
Nedanstående text har hämtats från Svenska Sportdykarförbundets hemsida och förkortats något. Den har skrivits av vår förbundsläkare Georgios Sidiras och vår utbildningschef Peter Kempi.
Vi vet idag inte hur eventuella förändringar i luftvägar läker ut eller om det kan bli kroniska skador. Sjukvården visar att återhämtning från Covid-19 kan ta lång tid och därför bör man ta med det i beräkningen innan man åter kan dyka.
SSDF utfärdar ingen rekommendation om generellt dykförbud eftersom det ännu inte finns stöd för detta från Folkhälsomyndigheten, sjukvården eller andra internationella aktörer inom dykerimedicin och dyksporter. Istället rekommenderar de oss dykare att följa vad Folkhälsomyndigheten och DAN (Divers Alert Network) säger.
Nedan rekommendationer gäller i första hand sportdykare. Huruvida fridykare eller atleter inom undervattenssporter såsom exempelvis UV-Rugby påverkas vet vi för lite om i dagsläget. Våra undervattenssporter kräver att utövaren är fullt frisk och nedsatt lung- eller hjärtfunktion kommer naturligtvis att medföra risker vilket gör att nedanstående rekommendationer då också kan vara tillämpbara för övriga aktiviteter.
SSDF rekommenderar att vi följer DAN:s riktlinjer och dessa innebär följande:
Dykare som inte haft upplevda symtom på Covid-19 samt dykare som testats negativt och är symtomfria:
- Dyk bara om du känner dig helt frisk.
- Var noga med hygien och rengör din dykutrustning noggrant.
- Ta det lugnt och sänk gränserna för maximal dyktid och dykdjup.
- Respektera rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten i övrigt samt följ de rekommendationer som instruktörerna har fått i samband med kurser (till exempel att inte provandas sitt reservmunstycke vid säkerhetskontrollen utan bara trycka på friflödningsknappen och se till så att luft kommer) .
- Känner du påverkan i ditt allmäntillstånd – avstå från dykning och genomför eventuellt en läkarundersökning.
Dykare som testats positiva för Covid-19 men är i övrigt symtomfri:
- Avstå från dykning i minst en månad.
- Känner du påverkan i ditt allmäntillstånd – genomför eventuellt en läkarundersökning.
Dykare som haft symtom på Covid-19:
- Avstå från dykning i tre månader och gör en läkarundersökning. Läkaren avgör om CT-Röntgen och/eller andra tester ska genomföras.
Dykare med allvarliga hjärt- och/eller lungsymtom på Covid-19 och som vårdats på sjukhus:
- Avstå från dykning i tre månader och gör en läkarundersökning. Läkaren avgör om Spirometri, CT-Röntgen, EKG, syrgasmättnad, arbetstester och/eller andra tillämpbara tester ska genomföras.
Det finns i dagsläget inte hundraprocentiga underlag som kan stödja ett beslut för att friskförklara någon efter en covid-19 infektion, oavsett om den är bekräftad eller misstänkt. Det betyder att varje läkare har möjlighet att bedöma individuellt, baserad på egen erfarenhet och kunskap.
Det som vi i slutändan önskar från SSDF är att du ska kunna utöva din sport/aktivitet/dykning med så stor glädje som möjligt och med medvetet vald minskad risk.
Länk till originaltexten:
https://www.ssdf.se/Information/Nyheter/forbundsnyheter/angaendedykningochsymtompacovid-19/