Hoppa till sidans innehåll

Utbildning


Det mest grundläggande när man dyker är naturligtvis att lära sig dyka. Att kunna hantera utrustning, tyngdlöshet, ligga rätt i vattnet och så vidare. Efter ett tag när man fått kontroll på sig själv och sin utrustning inser man att dykningen i sig enbart är ett slags transportmedel till en ny värld som har en mängd olika möjligheter. Haven täcker cirka 71 procent av jordens yta. Det finns alltså mycket att utforska såsom det varierade djur- och växtlivet, grottor, vrak och mycket annat.

  Våra utbildningar   Våra instruktörer  

Hos S:t Helena sportdyklubb utbildar vi dykare på alla nivåer, från nybörjare, inklusive barn från åtta år, till dykledare, instruktörer och en rad specialkurser. Vi är medlemmar i Svenska Sportdykarförbundet vilket innebär att vi utbildar enligt CMAS-praxis.
Det är dock inget hinder för dykare utbildade enligt något annat system att bli medlemmar i klubben. Avsikten med CMAS-certifikat är att den färdigutbildade dykaren, oavsett i vilket land han/hon är utbildad, skall kunna dyka överallt i världen. Certifikatet är alltså ett intyg på att dykaren klarat minst de minimikrav som gäller för respektive certifikatsgrad.

CMAS-systemet är uppdelat på fyra nivåer av dykarcertifikat samt tre nivåer för instruktörscertifikat. S:t Helena Sportdykarklubb utbildar på de tre nivåerna av dykarcertifikat (Den fjärde nivåen är ett hederscertifikat.) samt de två första nivåerna av instruktörscertifikat. Alla våra instruktörer arbetar ideellt.
 
Dessa nivåer av sportdykarutbildning finns:

Enstjärnig dykare

Enstjärnig dykkurs är grundkursen inom SSDF/CMAS.

Efter avslutad kurs har du tillräcklig kunskap och vattenvana för att dyka till max 20 meter. I utbildningen ingår lektioner i dykfysik, tabeller, dykmedicin och tillämpad dykning samt utbildning i Hjärt-Lungräddning. Dessutom även praktisk träning i grundläggande livräddning.

Grundkravet för att få börja kursen är att man fyller minst 14 år det året kursen påbörjas, att man kan simma minst 200 meter och att man har genomgått en godkänd läkarundersökning.

Utbildningen till dykare består dels av en teori som du gör hemma i din egen takt och dels av ett par kvällar i bassäng. Därefter åker vi oftast ner till kusten en helg för de avslutande utedyken.

Tvåstjärnig dykare


Tvåstjärnig dykkurs är fortsättningskursen inom SSDF/CMAS.

Detta är kursen för dig som vill prova lite mer avancerad dykning. Efter din tvåstjärniga kurs kan du dyka till 30 meters djup och du är även kvalificerad att gå vidare på olika specialkurser som tex dykledarkurs.

Trestjärnig dykare

Den högsta vanliga dykutbildningen inom SSDF/CMAS.

Som trestjärnig dykare förväntas du ha mycket stora kunskaper inom sportdykning, både praktiskt och teoretiskt. Under kursens gång får du kompletta kunskaper om bland annat dykmedicin, fysik och avancerade dykmetoder. Efter den här utbildningen anses du vara kompetent att dyka till max 39 meters djup.
 
Läs mer om sportdykarutbildning på Svenska Sportdykarförbundets hemsida.

Tar du certifikat i vår klubb får du, förutom en gedigen utbildning som gör dig väl förberedd för att hantera dykning i svenska vatten, tillgång till två båtar, fri luft samt del av en gemenskap som i stort sett garanterar dig att någon vill åka med och dyka när du har lust.

Varför ska man behöva gå en kurs, när det är så enkelt att andas i en dykapparat?
Det är verkligen något som måste läras innan du tar dig vatten över huvudet, annars kan det vara direkt farligt. Det handlar inte bara om att kunna andas under vattnet, rutiner för att lösa och förebygga problem måste tränas in. En förståelse för fysikaliska fenomen samt kroppens egenskaper behövs för att kunna planera väl och förutse problem. Träning i livräddning, första hjälpen och hjärt-lungräddning ingår naturligtvis.
 
Är du intresserad av att utbilda dig hos oss?
Vi har normalt två grundkurser per år, en på våren och en på hösten. Den två- och trestjärniga utbildningen genomför vi när det finns intresserade som vill ha en kurs. Här på hemsidan, bland nyheterna, berättar vi alltid när det är dags för en utbildning.

Vill du lämna en intresseanmälan så skicka e-post till This is a mailto link så kontaktar vi dig med mer information.

Uppdaterad: 07 AUG 2018 15:40 Skribent: Mikael Faleke

Vill du bli en av oss?

Glada dykare

Välkommen till S:t Helena Sportdykarklubbs hemsida. Vi är en dykarklubb i Skövde med drygt 80 medlemmar. Förutom att många av oss är ute och dyker tillsammans så utbildar vi nya dykare och arrangerar flera klubbresor varje år.

Vill du bli en av oss? Läs mer om föreningen  och hur man blir medlem. Är du inte dykare ännu men vill gå en utbildning? Under menyvalet Utbildning berättar vi mer om hur en utbildning går till och du kan se när vi planerar nästa utbildning.

 HänglåsMedlemssidor inklusive medlemsregister

 HänglåsStyrelsen

 HänglåsInstruktörssidor

Postadress:
Skövde SDK S:t Helena - Sportdykning
Box 92087
54102 Skövde

Kontakt:
Tel: 0793339856
E-post: This is a mailto link

Se all info