Hoppa till sidans innehåll

Sportdykning för barn

10 JAN 2019 11:54
Skövde S:t Helena Sportdykarklubb utbildar sportdykare från 8 års ålder. Syftet
med våra barndykarkurser är att barn mellan 8 och 14 år ska få uppleva
undervattensvärlden på ett säkert sätt tillsammans med vuxna och erfarna dykare.
  • Uppdaterad: 10 JAN 2019 11:54

Beroende på ålder så finns det tre olika kurser för barnet. Eftersom våra utbildningar sker anpassat för varje dykelev så kan kursernas innehåll förändras eller läggas samman. Det viktiga är att eleven uppnår kraven för respektive nivå.

Med andra ord så behöver inte en tioåring först gå kursen för en åttaåring och därefter för en tioåring utan vi sätter ihop det till en kurs.

Nedan beskrivs de olika kurserna och utifrån dessa ramar så anpassar vi sedan för varje elev. 

Det certifikat man får efter avslutad kurs gäller över hela världen, exempelvis om familjen är på semester och vill dyka tillsammans.

DelfinBronze Award

Förutsättningar: Fyllt åtta år senast vid kursstart, kunna simma 200 meter utan flythjälpmedel samt godkänd hälsodeklaration.
Pris: 1 500 kronor
Kursinnehåll: En kortare teorilektion där eleven lär sig grundläggande teori om att andas under ytan. Minst tre dyk i bassäng där man lär sig dyka, tömma masken och simma på rätt nivå under vattnet.
Vad får dykaren göra efter godkänd kurs: Dyka till maximalt fem meter i bassäng, tillsammans med en instruktör eller två utbildade dykare (minst tvåstjärniga dykare, minst en över 18 år).

Silver Award

Förutsättningar: Fyllt tio år senast vid kursstart, kunna simma 200 meter utan flythjälpmedel samt godkänd hälsodeklaration.
Pris: 900 kr
Kursinnehåll: Två teorilektioner där eleven bland annat lär mer om dyksäkerhet och växter/djur i svenska vatten. Ett par dyk i bassäng för att repetera och lära några nya saker, som vad man gör om man behöver få luft av sin dykkamrat. Avslutningsvis fyra dyk utomhus för att testa allt man gjort i bassäng samt få upptäcka växter och djur.
Vad får dykaren göra efter godkänd kurs: Dyka till maximalt fem meter utomhus, tillsammans med en instruktör eller två utbildade dykare (minst tvåstjärniga dykare, minst en över 18 år).

Gold Award

Förutsättningar: Fyllt tolv år senast vid kursstart, kunna simma 200 meter utan flythjälpmedel samt godkänd hälsodeklaration.
Pris: 1 600 kr
Kursinnehåll: Tre teorilektioner där man lär sig ännu mer, exempelvis dykplanering, att ta hand om sin parkamrat och att undvika olyckor. Ett par dyk i bassäng för repetition och lära några nya saker. Avslutningsvis fyra dyk utomhus, för repetition och för att uppleva riktig dykning.
Vad får dykaren göra efter godkänd kurs: Dyka till maximalt tio meter utomhus, tillsammans med en instruktör eller två utbildade dykare (minst tvåstjärniga dykare, minst en över 18 år).

Uppgradering till CMAS One star

Efter att man gått de tre stegen Bronze, Silver och Guld så har man all teoretisk kunskap och nästan all praktisk kunskap som krävs för att bli enstjärnig dykare (CMAS One Star).
Då kan man gå denna uppgraderingskurs som innehåller det man ännu inte lärt sig. Efter godkänd kurs har man ett ”vanligt” dykcertifikat för vuxna.
Förutsättningar: Fyllt 14 år senast vid kursstart, ha CMAS Gold Award.
Pris: 2 200 kr
Kursinnehåll: Teoriprov för att se att eleven kan den teori som lärts ut under tidigare kurser. Ett par övningar i bassäng som man inte tidigare gjort samt avslutningsvis de fyra dyk utomhus som alla som går enstjärnig grundkurs också genomför. I kurspriset ingår även en kurs för att dyka torrdräkt. Vill man inte gå denna kurs så kostar uppgraderingen 1 900 kr.
Vad får dykaren göra efter godkänd kurs: Dyka till maximalt 18 meter utomhus, tillsammans med utbildad parkamrat.

Vad ingår i kurserna?

I samtliga kurser ingår ett kursmaterial bestående av bland annat loggbok och certifikat (om eleven godkänns). I Gold Award ingår allt utbildningsmaterial som används i den vanliga enstjärniga grundkursen. Dessutom ingår lån av utrustning och bassänghyra. I uppgraderingskursen ingår övernattning på Västkusten i samband med de avslutande dyken.

I Bronze Award ingår medlemskap i S:t Helena Sportdykarklubb det år man går kursen, inklusive medlemsförmåner som tidningen Sportdykaren, tid i bassängen varje vecka, försäkring med mera.

Vad tillkommer?

Eleverna får låna mask, snorkel och fenor men vi rekommenderar att man köper eget för bästa passform. Vid dyken i bassäng rekommenderar vi en tunnare våtdräkt.

För att kunna göra dyken utomhus krävs antingen en tjockare våtdräkt eller torrdräkt.

Det tillkommer även resekostnader till utomhusdyken. Vi samåker så klart så långt det går. I uppgraderingskursen tillkommer även kostnad för den mat vi äter under dagarna på Västkusten.

Dykeleven ska även vara medlem i S:t Helena Sportdykarklubb.

Intresserad eller vill du ha mer information?

Kontakta Mikael Faleke, CMAS Children Diving Instructor. Telefon 070-53 163 61 eller This is a mailto link. Vi tar gärna en diskussion och tar fram förslag till hur kursen kan utformas för just dig.

Nästa kursstart

Kursen går fortlöpande när det finns någon som vill gå den.

Skribent: Mikael Faleke
Epost: This is a mailto link

Vill du bli en av oss?

Glada dykare

Välkommen till S:t Helena Sportdykarklubbs hemsida. Vi är en dykarklubb i Skövde med drygt 80 medlemmar. Förutom att många av oss är ute och dyker tillsammans så utbildar vi nya dykare och arrangerar flera klubbresor varje år.

Vill du bli en av oss? Läs mer om föreningen  och hur man blir medlem. Är du inte dykare ännu men vill gå en utbildning? Under menyvalet Utbildning berättar vi mer om hur en utbildning går till och du kan se när vi planerar nästa utbildning.

 HänglåsMedlemssidor inklusive medlemsregister

 HänglåsStyrelsen

 HänglåsInstruktörssidor

Postadress:
Skövde SDK S:t Helena - Sportdykning
Box 92087
54102 Skövde

Kontakt:
Tel: 0793339856
E-post: This is a mailto link

Se all info